Click here to show form

Az aktív regenerálódás művészete

Szeretsz hosszú sétákat tenni a Balatonparton? Vagy időt tölteni a természetben? Mit szólnál egy kényelmes kerékpározáshoz egy napsütéses napon?

 

Ha igen, akkor érdekelhet az aktív regenerálódás.

 

Mi az aktív regenerálódás, kérdezed? Nagy kérdés! Az aktív regenerálódás a pihenés egyik formája , amely segít a szervezetnek felépülni a megerőltető edzésből.

 

A passzív regenerálódással ellentétben (azaz egész nap üldögélsz, fekszel), ami semmit sem javít az edzettségi szinteden, az aktív regenerálódás megemeli a pulzusodat, de nem erőltet meg.

 

Gondolj rá úgy, mint mindkét világ legjobbjára – pihenni és felépülni, miközben fizikai aktivitást is végzel.

 

Szeretnél többet megtudni? Olvass tovább, miközben bemutatjuk az aktív regenerálódás előnyeit, és elmondjuk 3 kedvenc felhasználási módunkat!

Aktív helyreállítás vagy passzív helyreállítás

A testmozgás és a fitnesz világában sok vita folyik az aktív felépülés és a passzív felépülés viszonylagos előnyeiről.

 

Egyrészt sokan úgy vélik, hogy az aktív regenerálódás hatékonyabb az izomnövekedés elősegítésében és az állóképesség növelésében.

 

Ez azért van, mert magában foglalja a szív és a vázizmok aktív bevonását olyan alacsony intenzitású tevékenységekbe, mint a könnyű kocogás vagy a kerékpározás, ami magasan tartja az anyagcserét a korábban megdolgozott izomcsoportokban.

 

Másrészt, a passzív helyreállítás alatt jellemzően egyszerűen pihenést vagy könnyű nyújtó gyakorlatokat végzel, és egyes szakértők azt állítják, hogy ez a fajta pihenés lehetővé teszi a test számára, hogy jobban helyreálljon az intenzív fizikai aktivitásból.

 

Végső soron úgy tűnik, hogy mindkét típusú helyreállítás értékes a fenti okok miatt.

 

Mint ilyen, a sportolók számára a legjobb lehet, ha mind az aktív, mind a passzív regenerálódási módszereket beépítik normál edzésprogramjukba.

Miért az aktív regenerálódás?

Az aktív felépülés híve vagyok. Személyesen úgy gondolom, hogy az aktivitás és a vér áramlásának fenntartása az egyik legjobb módja annak, hogy a test éles, energikus és a teljes gyógyulás felé vezető úton maradjon, a következő teljes körű edzés előtt.

 

Most vessünk egy pillantást az aktív regenerálódás 3 legkedveltebb alacsony intenzitású eszközére!

Gyaloglás

Amikor az aktív regenerálódásról van szó, kevés módszer olyan hatékony és kényelmes, mint a gyaloglás.

 

Ez a mozgásforma nemcsak serkenti a vérkeringést, erősíti a szívet és javítja a tüdő működését, hanem szinte bárhol és bármikor elvégezhető.

 

Akár szünetre van szükséged az edzések között, akár csak egy gyors sétát szeretnél tenni az ebédszünetben, a séta egyszerű módja annak, hogy egy kis testmozgást végezz.

 

És ha néhány különböző módszert beépítessz a rutinodba, például a túrázást, tovább fokozhatod annak hatásait.

 

Tehát, ha alacsony hatású módot keresel az egészség megőrzésére, akkora gyalogláson keresztüli regenerálódásnak a lista tetején kell lennie!

Nyújtás

Ha aktív helyreállításról van szó, a nyújtás az egyik legjobb lehetőség.

 

A nyújtásnak számos előnye van, mind fizikailag, mind mentálisan, ami miatt érdemes beépíteni a napi rutinba.

 

Egyrészt a nyújtás javíthatja a vérkeringést az egész testben.

 

Azáltal, hogy finoman növeli a pulzusszámot, és lehetővé teszi, hogy friss oxigénnel ellátott vér áramoljon az izmokba, a nyújtás segít az izmok átmosásában, a rostok ellazításában és kissé fokozza a regenerálódást.

 

Ezenkívül a nyújtás pihentető hatással lehet az elmére is.

 

Akár reggel rövid nyújtássorozatot végzel, akár a nap végén szánsz néhány percet az izmok lazítására és a feszültség kiengedésére , ezek az egyszerű mozdulatok segíthetnek a stressz csökkentésében és az általános jóllét elősegítésében.

 

Akkor miért nem próbálod ki a nyújtást? A sok előnnyel együtt biztosan hatékony módja annak, hogy aktívan felépülj a megerőltető tevékenységekből, és hogy tested a legjobban érezze magát.

Manuálterápia & masszázsok

Amikor egy fárasztó edzésből való felépülésről van szó az edzőteremben, a sportolók sokféle módszerrel segíthetnek felgyorsítani a folyamatot.

 

Vannak, akik gyengéd nyújtásra vagy könnyű kardiómunkára támaszkodnak, míg mások a manuálterápiát vagy a sportmasszázst választják.

 

Kimutatták, hogy ezek a speciális technikák csökkentik az izomfeszültséget és elősegítik a jobb keringést, mindkettő elengedhetetlen az optimális gyógyuláshoz.

 

Segíthetnek a sérülések vagy a túlzott használat okozta fájdalom és kényelmetlenség enyhítésében is, lehetővé téve a sportolók számára, hogy inkább előbb, mint utóbb visszatérjenek a játékba.

 

Végső soron, bár számos lehetőség áll rendelkezésre, a manuálterápia és a sports masszázs a két leghatékonyabb módja annak, hogy felépülj egy megerőltető edzés után, és gyorsan visszatérj a helyes útra.

 

Akár élsportoló vagy, akár valaki, aki egyszerűen csak aktív akar maradni, a masszázs / manuálterápia beépítése lehet az, amire szüksége van a jobb eredmények eléréséhez.

Záró gondolatok

Tehát amikor legközelebb bűntudatot érzel amiatt, hogy szabadnapot veszel ki, vagy lazítasz az edzésprogramodon, ne feledd, hogy a regenerálódás ugyanolyan fontos, mint maga a munka.

 

De a “pihenés”nem feltétlenül jelenti az összes egészséges szokás elhagyását.

 

Lehet, hogy ez csak azt jelenti, hogy kissé csökkentjük az intenzitást, de még mindig emeljük a pulzusszámot!

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom