Click here to show form

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy gondolják, hogy a kardió az egyetlen módja a zsírégetésnek, de vajon valóban így van-e?

 

Kardió: A zsírégetés csodaszerének mítosza

 

A futópadokon, ellipszis trénereken és szabadtéri pályákon eltöltött órák után sokan azt gondolják, hogy a kardió az egyetlen módja a zsírégetésnek. De a valóságban ez nem feltétlenül így van.

 

Fogyás és a kalóriaegyenlet

 

Mielőtt részleteznénk ezt a témát, érdemes áttekinteni a fogyás alapelvét: a kalóriaegyenletet. A lényeg röviden az, hogy több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit bevisszük. Ez a kalóriadeficit fogalma. Az összes napi energiafelhasználás (TDEE) fogalma kulcsfontosságú, mivel ez az érték mutatja, mennyi kalóriát éget el a testünk egy nap alatt. A TDEE-t ismerve hatékonyabban tudjuk beállítani napi kalóriabevitelünket.

 

Olvasd el a kardió edzésről két cikkünket:

Szükségem van a kardióra? 1. rész

Szükségem van a kardióra? 2. rész

 

Erősítő edzés és a zsírégetés kapcsolata

 

Bár a kardió hatékonyan éget kalóriát, nem az egyetlen módszer a kalóriadeficit elérésére. Az erősítő edzés, például súlyemelés és ellenállási edzés, hihetetlenül hatékony lehet. Az ilyen típusú edzés nemcsak az edzés alatt, de utána is éget kalóriát, köszönhetően az edzés utáni túlzott oxigénfogyasztásnak (EPOC). Az izmok növekedésével és fejlesztésével a napi kalóriafelhasználás is nő, mivel az izmok metabolikusan aktív szövetek.

 

Egy 2017-es kutatás szerint az erősítő edzés különösen hatékony a hasi zsír csökkentésében, amely jelentős egészségügyi kockázatokkal jár.

 

Az étrend szerepe a zsírégetésben

 

Mint mondják, nem lehet lefutni egy rossz étrendet. Még ha sokat is edzünk, ha nem táplálkozunk megfelelően, a fogyás nehezebbé válik. Egy 2018-as tanulmány alapján a táplálkozás még fontosabb lehet a fogyásban, mint maga a testmozgás. Az ételek minőségének javítása és a tápanyagokban gazdag ételek preferálása hosszú távú fogyáshoz vezethet.

 

A kiegyensúlyozott megközelítés: Étrend, erősítő edzés és kardió

 

Miközben hangsúlyozzuk az erősítő edzés és az étrend fontosságát, nem szabad lebecsülnünk a kardió jelentőségét. A kardió fontos a szív- és érrendszeri egészség szempontjából, valamint más jótékony hatásokkal is bír. A hiba abban van, ha a kardiót tekintjük az egyetlen módjának a fogyásnak. De vajon hasznos a kardió a zsírégetéshez?

 

A legjobb stratégia a zsírégetéshez a kiegyensúlyozott étrend, az erősítő edzés és a kardió kombinációja. Mindenki más, és ami az egyik személy számára működik, az nem biztos, hogy a másik számára is ugyanolyan hatásos lesz. A hosszú távú következetesség és kitartás kulcsfontosságú a sikerhez.

 

Iratkozz fel ingyenesen a Holisztikus Életmód Magazinra

 

  1. Alacsony Intenzitású Kardió (LISS)

 

A LISS alacsony- vagy közepes intenzitású tevékenységek hosszabb ideig tartó végzését foglalja magába. Például egy hosszan tartó gyors séta vagy biciklizés esetében az a cél, hogy a szívritmus a maximális érték 50-70%-án maradjon.

 

Ezt a módszert azért értékelik sokan, mert a szénhidrátokkal összehasonlítva nagyobb részben éget zsírt. Alacsony intenzitású tevékenységek alatt a test inkább a zsírraktárokra hagyatkozik. A LISS kíméli az ízületeket, így azoknak is ideális, akik most kezdenek bele az edzésbe, vagy sérülések után térnek vissza.

 

Ennek ellenére a LISS által elégetett teljes kalóriamennyiség gyakran alacsonyabb, mint egy rövidebb, de intenzívebb HIIT edzés esetében. Ezen túlmenően a LISS nem eredményez kiemelkedő EPOC-reakciót, azaz az edzés utáni kalóriaégetés csak rövid ideig tart.

 

  1. Nagy Intenzitású Intervallum Edzés (HIIT)

 

A HIIT azáltal különbözik, hogy intenzív fizikai kitöréseket tartalmaz, melyek között pihenőperiódusok vannak. Például egy 30 másodperces sprint után egyperces sétakövetkezik, és ez ismétlődik 20-30 percig.

 

A HIIT előnye, hogy rövidebb idő alatt éget el több kalóriát, mint a LISS. Ezenkívül az intenzív edzés eredményeként jelentősebb EPOC-reakció tapasztalható, ami hosszan tartó kalóriaégetést eredményez. Számos tanulmány rámutatott a HIIT kardiovaszkuláris, izomerősítő és inzulinszenzitivitást javító hatásaira.

 

Ugyanakkor a HIIT nagyon kihívást jelentő lehet és nem mindenki számára ajánlott. Továbbá nagyobb terhelést jelent a test számára, így fontos odafigyelni a megfelelő regenerálódásra.

 

Zsírégetés: Melyik a Nyertes?

 

A zsírégetés szempontjából mindkét edzésformának megvannak az előnyei. A választás sokszor a személyes preferenciáktól, az elérhető időtől, az edzettségi szinttől és a helyreállítási képességtől függ.

 

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a két edzésforma kombinációja is kínálhatja a legjobb megoldást: az intenzitás és regeneráció kiegyensúlyozott váltakozása révén. Míg a HIIT kiválóan alkalmas a gyors kalóriaégetésre és az anyagcsere stimulálására, a LISS pedig lehetővé teszi az aktív pihenést és a hosszan tartó zsírégetést.

 

Összefoglalás: hasznos a kardió a zsírégetéshez?

 

A kardió nem az egyetlen módja a zsírégetésnek, de hasznos a kardió a zsírégetéshez? A kardióedzés fontos része az egészséges életmódnak. Az egészség több mint csak a testsúly; a testmozgásnak számos előnye van, köztük a jobb hangulat, az alvásminőség javulása és a krónikus betegségek kockázatának csökkenése. Míg a kardió nem az egyetlen eszköz a zsírégetéshez, nélkülözhetetlen része az egészséges életmódnak.

 

Lépj be a Tudatos Falatok rendszerébe heti étrendekért, receptekért, edzéstervekért

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak