Click here to show form

Valóban léteznek szuperélelmiszerek?

Valóban léteznek szuperélelmiszerek? Úgy tűnik, hogy egyesek így gondolják, és mindig a legújabb és legnagyobb “csodaételeket” hirdetik, amelyeket felfedeztek.

 

Zöld turmixok, kelkáposzta, mindenről volt már szó.

 

De vajon ezek az ételek valójában… szuper-élelmiszerek?

 

Hóbortos ételek

 

Manapság nincs hiány úgynevezett “szuperételekből” a piacon, de tényleg csak marketingfogás az egész?

 

Sok ilyen élelmiszert úgy forgalmaznak, mint amelyek tele vannak tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek az egészség javításában, de az igazság az, hogy sokan közülük nem felelnek meg ezeknek az állításoknak.

 

Az acai bogyókat például gyakran szuperételként emlegetik magas antioxidáns-tartalmuk miatt, de a valóságban nem igazán rendelkeznek több egészségügyi előnnyel, mint más közönséges gyümölcsök, például az áfonya.

 

Hasonlóképpen, a goji bogyókat csodaételként emlegették, amely úgy segíthet javítani immunitásunkat, mint semmi más, de nincs tudományos bizonyíték ezeknek az állításoknak  az alátámasztására.

 

Tehát, amikor legközelebb azt látod, hogy egy élelmiszerterméket szuperélelmiszerként reklámoznak, végezz némi kutatást, hogy megtudod, megfelel-e a hype-nak… És tartsd szem előtt a következő dolgot:

 

A szuperélelmiszerek… táplálóak!

 

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a szuperételek egy speciális ingrecessziót tartalmaznak, amely minden más ételtől eltérővé teszi őket.

 

De a valóságban a szuperételek csak olyan élelmiszerek, amelyek nagyon táplálóak és biológiailag hasznosíthatóak.

 

Ez azt jelenti, hogy tele vannak olyan tápanyagokkal, mint a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és rostok, amelyek jól felszívódnak, így a szervezet hatékonyan tudja használni őket.

 

Tehát, ha javítani szeretnéd az egészségedet, kezdd azzal, hogy ilyen ételeket építessz be az étrendedbe – ilyen egyszerű!

 

Most, mielőtt megadnánk az 5 legjobb “szuperélelmiszer” listáját, vessünk egy pillantást az emberi test két legfontosabb tápanyagára – a fehérjére és a zsírokra.

 

Fehérje

 

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a fehérje az emberi táplálkozás elengedhetetlen része, de amit sokan nem értenek, az az, hogy ez mennyire fontos.

 

A fehérje felelős a szervezet számtalan létfontosságú funkciójáért, beleértve a sejtek helyreállítását és növekedését, valamint a hormonok és enzimek termelését.

 

Nem csoda tehát, hogy a fehérjét gyakran az ” élet építőkövének” nevezik.

 

Ez az oka annak, hogy a magas fehérjetartalmú, biológiailag hozzáférhető élelmiszerek az igazi “szuperételek!”

 

Zsírok

 

Ahogy minden táplálkozási szakember elmondja, nem minden zsír egyenlő. Valójában egyes étkezési zsírok elengedhetetlenek a jó egészséghez.

 

Ezek az úgynevezett “minőségi” zsírok segíthetnek az immunrendszer támogatásában, az agyműködés javításában, valamint az egészséges bőr és haj előmozdításában.

 

A minőségi étrendi zsírok legjobb forrásai közé tartozik az olívaolaj, a diófélék és az avokádó, amelyek további 3 olyan élelmiszer, amelyet “szuperételeknek”  nevezünk.

 

Tehát ha legközelebb bűntudatot érzel egy kis extra zsír kényeztetése miatt, ne feledd, hogy bizonyos típusú zsírok valójában jót tesznek neked!

 

Megtisztelő említés

 

Bár a fehérje és a zsírok nagyon fontosak, vannak olyan mikrotápanyagok is,amelyeket az élelmiszerből kell származtatnunk.

 

Ahogy a makrotápanyagok (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) energiát biztosítanak a szervezetnek, a mikrotápanyagok elengedhetetlenek a növekedéshez, fejlődéshez és anyagcseréhez.

 

Bár csak kis mennyiségű mikrotápanyagra van szükségünk, ezek mégis elengedhetetlenek az egészségünk szempontjából.

 

A szervezetünk számára szükséges mikrotápanyagok megszerzésének legjobb módja a változatos étrend, amely gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és sovány fehérjéket tartalmaz.

 

Most nézzük meg az 5 legjobb szuperétel listáját!

 

Tojás

 

Míg sokan úgy gondolják, hogy a tojás nem más, mint egy reggeli étel, az igazság az, hogy ezek az egyik legegészségesebb és sokoldalúbb étel.

 

Magas fehérje- és mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően a tojások felhasználhatók az energiaszint növelésére, az izomzat növelésére, sőt a fogyásban is segítenek, mivel hihetetlenül laktatóak is.

 

Akár sokféleképpen főzik, akár nyersen fogyasztják a tojássárgáját, nem kétséges, hogy a tojás igazi szuperélelmiszer.

 

Tehát amikor legközelebb gyors és egészséges nassolnivalót keresel, nyúlj egy tojáshoz cukorka helyett – a tested meg fogja köszönni.

 

Marhahús

 

Bár gyakran rágalmazzák, a marhahús valójában elképesztően tápláló és laktató étel.

 

Kiváló fehérje-, vas- és B-vitamin-forrás, és magas cinket, szelént és foszfort  is tartalmaz.

 

Ezenkívül a marhahús nagyszerű E-vitamin-forrás és néhány, bár csekély mennyiségű omega-3 zsírsav forrása is.

 

A közhiedelemmel ellentétben a zsír nem ellenség, ha egészségről van szó; Valójában ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek a sejtmembránok fenntartásához és a bőr rugalmasságának megőrzéséhez.

 

Sőt, a marhahús zsírja elősegíti a jóllakottság érzését, ami azt jelenti, hogy segíthet abban, hogy étkezés után hosszabb ideig jóllakottnak érezd magad.

 

Marhamáj

 

A marhamáj egyike azoknak a tápanyagdús ételeknek, amelyeket nem hagyhatsz ki. Kiváló fehérje-, vas- és A-vitamin-forrás.

 

Számos más tápanyagot is tartalmaz, amelyek fontosak a jó egészség szempontjából.

 

Például a marhamáj jó rézforrás, amely elengedhetetlen a különböző testi funkciókhoz.

 

Ez is jó cinkforrás, amely szükséges az erős immunrendszerhez és a megfelelő tesztoszteron termeléshez.

 

Ezenkívül a marhamáj B12-vitamint tartalmaz, amely az egészséges vörösvértestekhez szükséges.

 

Mint látható, a marhamáj igazi erőmű, ha tápanyagokról van szó. Ha olyan ételt keresel, amely nagy lendületet ad, a marhahamájat mindenképpen érdemes megfontolni.

 

Záró gondolatok

 

Mindent egybevetve, a szuperételek nem igazán azok, amiket elhitettek veled – nem varázslatos élelmiszerekről van szó.

 

Valójában nincs csoda-étel. Az egyetlen igazi szuperélelmiszer a tápanyagdús, magas biohasznosulással rendelkezők.

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom