Sütési tippek, praktikák

A megfelelő olajat válaszd

Amikor olajat választunk, két szempontot kell figyelembe venni: íz és égési hőmérséklet.

Ha főzéshez használjuk, az oliva, szezám, kókusz vagy mogyoró olaj gyakran érezhető az ételben megjelenő jellegzetes ízével.

Ugyanezek az olajak azonban sütésnél – a többi hozzávaló hozzáadása után – észrevehetetlen.

Ha semleges ízt szeretnénk, akkor próbáljuk ki a napraforgó olajat.

Ha az olajnak alacsony az égési hőmérséklete, akkor sütés közben nemcsak hogy kellemetlen ízeket kölcsönözhet a sütinek, de egészségtelen melléktermékek is keletkeznek az égés során.

Kókusz, mogyoró, napraforgó, vagy szőlőmag olaj azok amiknek magas az égési hőmérséklete, tehát bírják a magas hőt.

A sütő előmelegítése

Minden egyes recept előmelegített sütővel számol. Mielőtt beteszed a sütit, melegítsd fel a kívánt hőmérsékletre.

Én a sütő középső részén lévő rácson sütök, mivel az alsó és felső rács közelebb van a fűtő csövekhez.

Figyeljünk rá, hogy a tepsik és formák ne érjenek egymáshoz ha együtt sülnek.

Tartsuk a sütőt csukva, álljunk ellen a kísértésnek, hogz meg akarjuk nézni a sülő tésztát.

Ha kinyitjuk a sütőt, nem is gondolnánk mennyire lehűl.

Ha a tészta megemelkedése a cél, semi esetre se nyissuk ki a sütőt az első 10-12 percben.

Ismerd meg a sütődet

Az én sütőmben már kitapasztaltam a legmelegebb pontokat, nem mindehol egyforma. Ezért meg szoktam fordítani a sülő sütit félúton.

Ahhoz, hogy megtudd, a sütőd a megfelelő hőmérsékletet biztosítja, szerezz be egy sütő hőmérőt.

Először olvasd végig a receptet

Mielőtt belekezdenél a recept megvalósitásába, olvasd végig az egészet. Ez segít memorizálni a mértékegységeket és az egész folyamatot.

Ahogy már emlitettem, a sütés egy tudomány: soha nem lehetünk elég felkészültek a jó eredményhez.

Tedd a hőtőbe a keksz tésztákat

Amikor a hűtőbe tesszük a kekszek tésztáját, azzal adunk időt a száraz és a nedves összetevők összeéréséhez, segítve ezzel, hogy ne laposodjanak el a sütőlapon a kekszecskék.