A megfelelő olajat válaszd
Amikor olajat választunk, két szempontot kell figyelembe venni: íz és égési hőmérséklet.
Ha főzéshez használjuk, az oliva, szezám, kókusz vagy mogyoró olaj gyakran érezhető az ételben megjelenő jellegzetes ízével.
Ugyanezek az olajak azonban sütésnél – a többi hozzávaló hozzáadása után – észrevehetetlen.
Ha semleges ízt szeretnénk, akkor próbáljuk ki a napraforgó olajat.
Ha az olajnak alacsony az égési hőmérséklete, akkor sütés közben nemcsak hogy kellemetlen ízeket kölcsönözhet a sütinek, de egészségtelen melléktermékek is keletkeznek az égés során.
Kókusz, mogyoró, napraforgó, vagy szőlőmag olaj azok amiknek magas az égési hőmérséklete, tehát bírják a magas hőt.
A sütő előmelegítése
Minden egyes recept előmelegített sütővel számol. Mielőtt beteszed a sütit, melegítsd fel a kívánt hőmérsékletre.
Én a sütő középső részén lévő rácson sütök, mivel az alsó és felső rács közelebb van a fűtő csövekhez.
Figyeljünk rá, hogy a tepsik és formák ne érjenek egymáshoz ha együtt sülnek.
Tartsuk a sütőt csukva, álljunk ellen a kísértésnek, hogy meg akarjuk nézni a sülő tésztát.
Ha kinyitjuk a sütőt, nem is gondolnánk mennyire lehűl.
Ha a tészta megemelkedése a cél, semi esetre se nyissuk ki a sütőt az első 10-12 percben.
Ismerd meg a sütődet
Az én sütőmben már kitapasztaltam a legmelegebb pontokat, nem mindehol egyforma. Ezért meg szoktam fordítani a sülő sütit félúton.
Ahhoz, hogy megtudd, a sütőd a megfelelő hőmérsékletet biztosítja, szerezz be egy sütő hőmérőt.
Először olvasd végig a receptet
Mielőtt belekezdenél a recept megvalósitásába, olvasd végig az egészet. Ez segít memorizálni a mértékegységeket és az egész folyamatot.
Ahogy már emlitettem, a sütés egy tudomány: soha nem lehetünk elég felkészültek a jó eredményhez.
Tedd a hűtőbe a keksz tésztákat
Amikor a hűtőbe tesszük a kekszek tésztáját, azzal adunk időt a száraz és a nedves összetevők összeéréséhez, segítve ezzel, hogy ne laposodjanak el a sütőlapon a kekszecskék.