Click here to show form

Pajzsmirigy stimuláló kiegészítők

Egy alulműködött pajzsmirigy nem játék. Lassú anyagcsere, hangulatingadozások, felületes alvás, törékeny körmök és még sok más kellemeten tünettel jár.

A legjobb, ha az orvosod által felírt kezelést alkalmazod, de a jó hír az, hogy van néhány kiegészitő, ami segít stimulálni, egyensúlyba hozni a pajzsmirigyet és a hormonokat.

*Megjegyzés: mielőtt táplálékkiegészitők szedésébe kezdessz, konzultálj róla a háziorvosoddal.

 

Pajzsmirigy kiegészítők: kapcsolat az étellel

 

A pajzsmirigy tüszők sejtjei termelik a pajzsmirigy hormonjait: a T4 (L-tetrajódtrionin, vagyis L-tiroxin), valamint a T3 (L-trijódtrionin) hormonokat. Működésüket az étrend nagyban meghatározza.

Dr. Peter Johnson szerint: “A TSH nem fog magától ott teremni. Ahhoz, hogy megfelelő TSH-t termelj, megfelelő mennyiségű, és minőségű fehérjét kell enni. A magnézium, cink és B12 szintén segít ennek a hormonnak a termelődésében. Ez a három mikrotápanyag (cink, magnézium, B12) és ez a makrotápanyag (fehérje) felelősek azért, hogy megfelelő TSH-t termeljünk.” (forrás: 10 Nutrient Deficiencies Every Thyroid Patient Should Have Checked – Dana Trentini).

A tápanyagoknak nagyon nagy szerepe van a pajzsmirigy egészségében, és hormonális egyensúlyban. A jód segít a hormonok képzésében (de a túl sok jód pont az ellenkező hatást váltja ki), a magnézium pedig a szabad T4-eket aktiv T3-má konvertálja.

Néhány étel nagy mennyiségű fogyasztása, mint a brokkoli, káposzta, retek negativan hat a hormonok képzésére. Tehát ahogy ez látszik, a pajzsmirigy egészsége és a táplálkozás között kapcsolat van.

Nézzük azokat a kiegészítőket amik alulműködés esetén segíthetnek:

 

Magnézium:

Dr. John Robinson szerint azok, akiket alúlműködő pajzsmiriggyel diagnosztizál, gyakran magnézium deficitesek is.A legjobb magnézium források a sötét levelű leveles zöldségek, nyers magok, csonthéjasak, babok, borsó félék (de például a tiszta, feketecsoki is jó magnézium forrás!)

 

A Vitamin:

Ez a következő, ami a legtöbb alulműködött pajzsmirigyes szervezetéből hiányzik. Ez a vitamin sokmindenre hat a testben, például a szem, a bőr állapotára, az immunrendszerre, és a sejtszintű növekedésre.

A vitamin források a répa, édesburgonya, sütőtök, narancs, spenót, aszalt barack, sárgadinnye, marhamáj.

 

B 12 vitamin:

Számos tudományos kutatás kapcsolja össze az alulműködött pajzsmirigyet a B12 hiánnyal. A B12, csakúgy, mint a C Vitamin, segít a pajzsmirigy hormonjainak hasznosulásában. Csinálj egy B12 Vitamin tesztet, és pótold kiegészitőkkel, ha alacsony.

 

Tengeri zöldségek, mint Chlorella vagy Spirulina:

Ezek az algák szabad aminosavakat tartalmaznak, ezen kívül vasat, jódot, magnéziumot és szelént. Mind a chlorella és a spirulina is támogatja a pajzsmirigy egészségét. Megjegyzem, hogy nem minden táplálékkiegészitő jó. Azok a chlorellák és spirulinák amiket Japánban termesztenek méreganyagokkal lehetnek szennyezve.

 

L- Tyrosine:

Ez az aminosav a TSH elővegyülete. Szerepet játszik mind a hormon termelésben, mind a továbbításban. Ha elegendő fehérjét fogyasztassz, akkor nagy valószínűséggel nem kell kiegészítőkkel pótolnod. A napi ajánlott adag 1500mg.

Szelén:

Ez a mikrotápanyag sokszor megoldja az alulműködött pajzsmirigy problémáját. Szerepe van a hormonok anyagcseréjében. Azonban nagy a valószinűsége, hogy a változatos, vegán diétával elegendő mennyiséget viszel be. Ha mégsem, pótold napi 200mg szelénnel, hogy a pajzsmirigyedet egészségesen tartsd.

 

És még néhány…

Kutatások bemutatták, hogy akiknek a pajzsmirigyük alulműködik, általában C vitamin, D vitamin, és cink hiányosak is.

Tudom most mit gondolsz: “Ez a lista egyre csak bővül!”

Ezért azt ajánlom, hogy egy vérvétellel tudd meg, mely mikro tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból van a szervezetedben a kelleténél kevesebb, és egészítsd ki azokat, és csak azokat.

Záró gondolat:

Ha alulműködő pajzsmirigyed van, feltétlenül kövesd az orvosod utasitásait, és szedd a gyógyszereket amit felírt. Az én célom is az, ami a tied, hogy természetes, étkezés útján gyógyulj meg mintsem gyógyszerektől, de a pajzsmirigy megbetegedései trükkösek. Valakinek muszáj gyógyszerekkel kezelnie, míg mások rendbe tudják tenni pusztán étkezéssel is. Általában a kettő keveréke hozza a legjobb eredményeket.

A legfontosabb, hogy tájékozódj a lehetséges tünetekről, és figyelj a tested jelzéseire.

 

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom