Click here to show form

Mobilitás vagy rugalmasság – mire kell összpontosítani?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a mobilitás vagy rugalmasság, egy és ugyanaz. De a valóságban két különböző dolog – különböző célokkal.

 

Szóval, melyikre kell összpontosítanod, ha a legtöbbet szeretnél kihozni fizikai képességeidből?

 

Íme egy pillantás a mobilitás és a rugalmasság közötti legfontosabb különbségekre – és arra, hogy mit kell tudnod ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra megfelelőt.

 

Mi a rugalmasság?

 

Amikor a legtöbb embernek a rugalmasságra gondol, arra gondol, hogy képes elvégezni a spárgát vagy megérinteni a lábujjait.

 

De mi is pontosan a hajlékonyság definíció szerint?

 

Nos, a rugalmasság az izom, az inak és a szalagok azon képessége, hogy passzívan meghosszabbodjanak, anélkül, hogy egy adott mozgáshoz kötődnének.

 

A rugalmasság általában nyújtó gyakorlatokkal javítható.

 

A legtöbb ember ismeri a nyújtás ötletét, de valójában sokféle szakasz létezik, amelyek felhasználhatók a rugalmasság javítására.

 

A statikus nyújtás a nyújtás leggyakoribb típusa, és magában foglalja a pozíció egy ideig történő tartását.

 

A dinamikus nyújtás egy másik népszerű típus, és magában foglalja a pozícióba való ismételt be- és kimozdulást.

 

A ballisztikus nyújtás a nyújtás agresszívabb formája, amely hirtelen mozdulatokkal kényszeríti a testet feszített helyzetbe.

 

Minden szakasztípusnak megvannak a maga előnyei, ezért fontos, hogy kísérletezz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

 

Mi a mobilitás?

 

Mi is pontosan a mobilitás? A szótár azt mondja nekünk, hogy a mobilitás a szabad és könnyű mozgás minősége vagy állapota.

 

De mit is jelent ez? Egyesek számára ez egyszerűen azt jelentheti, hogy rugalmasan mozgathatja ízületeit a teljes mozgástartományon keresztül.

 

A mobilitás azonban utalhat arra a képességre is, hogy szabadon és egyszerűen mozgathatja testét a térben / saját környezetében.

 

Más szóval, bár a mobilitás megköveteli, ez nem csak a rugalmasságot szól, hanem a koordinációt és az egyensúlyt is.

 

Akár táncolsz, akár futsz, vagy egyszerűen csak nyúlsz valamihez a polcon, a mobilitás a mindennapi élet elengedhetetlen része.

 

Gondolj úgy a mobilitásra, mint egy aktív, kontrollált, önkéntes mozgásra, amely a rendelkezésre álló mozgástartományon (rugalmasságon) keresztül mozog.

 

És ezeket aktívan ápolnunk kell, ha meg akarjuk őrizni függetlenségünket az életkor előrehaladtával.

 

Tehát amikor legközelebb azon kapod magad, hogy kinyújtod a végtagjaidat, vagy mozgatod a testedet, ne feledd, hogy többet teszel, mint egy kis testmozgás – a mobilitásodat is javítod!

 

Mi a fontosabb?

 

És akkor mire kell koncentrálnod… Rugalmasság vagy mobilitás? Nos, az igazság az, hogy a fitnesziparban a rugalmasságot démonizálták, és az emberek inkább a mobilitást támogatták.

 

De a valóságban mindkettő különböző kifejezés, és valójában dicséretesek egymás számára.

 

Más szóval, a mobilitás csak a rugalmasság kifejeződése.

 

A mobilitás ötvözi a rugalmasságot, a koordinációt, és az egyensúlyt.

 

Pontosan ezért javasoljuk, hogy végezz mobilitási és rugalmassági edzéseket is, hogy javítsd általános fizikai képességeidet és csökkentsd a sérülések kockázatát.

 

Záró gondolatok

 

Bár a rugalmasságot manapság démonizálják, valójában ez a mobilitás lényege!

 

A rugalmassági/nyújtó gyakorlatok segíthetnek javítani az ízületek rendelkezésre álló mozgástartományát az izmok, szalagok és inak meghosszabbításával.

 

Amint ezek a fejlesztések megtörténnek, gyakorlatilag alkalmazhatók, a szándékos, önkéntes mozgások (mobilitás) révén.

 

Dolgozz mindkettőn!

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom