Hogyan tervezd meg az étrendedet, ételeidet előre

Ha nem tervezel, nagyobb eséllyel buksz el a diétádban, egészséges életmódodban.

Ha előre megtervezed az ételeidet, az étkezéseket, akkor már egy nagy lépést tettél a diétád sikeréért és az eredményeid mielőbbi megjelenéséért.

Ha előre eltervezed a menüt és az alapanyagokat, sokkal többször fogsz egészséges ételekhez nyúlni mint terv nélkül.

Miben segít?

Néhány évvel ezelőtt még én sem terveztem a saját étkezéseimet, azt gondoltam, hogy én sokmindent tudok róla, elég lesz nekem fejben kitalálni és összedobni valamit, hiszen jól főzök.

Voltak napok, amikor nem volt sokminden a kamrámban, és kezdtem unni, hogy ugyanazt a 4-5 ételt eszem felváltva.

Változatosan akartam étkezni, minden tápanyagból elegendőt bevinni a szervezetembe.

Amikor elkezdtem megtervezni a saját étrendemet, az életem sokkal könnyebbé és kevésbé stresszessé vált.

Most lehet, hogy azt gondolod, hogy neked nincs időd étrendet tervezni, de hidd el, ezzel plussz időt spórolhatsz meg. Akár órákat, hetente.

Pénzt is spóroltam, mert nem volt szükségem előre feldolgozott élelmiszerekre, és több teljes értékű zöldséget, gyümölcsöt, húsokat vettem. Ekkor illesztettem be az étrendembe a magokat és csonthéjasokat is.

És nem utolsó sorban, meg tudtam tervezni, hogy ne kelljen ételt kidobnom. Mielőtt étrend terveztem, sokszor került a kukába az összeaszott zöldség, gyümölcs.

Azokat az ételeket, amikből többet fogok használni a héten (köret, zöldségek, rizs) többet készítek, és igy egész héten nincs vele tennivalóm, csak belekanalazok egy kicsit a friss vacsora hozzávalókhoz, és máris megspóroltam néhány órát.

Ezzel nemcsak az ételek minőségén tudtam javítani, jobban tudtam kontrollálni mi kerül bele, de az adagokat is megfelelően el tudtam osztani, elkerülve ezzel a túlevést (vagy esetemben az ellenkezőjét).

Készen állsz megtanulni?

Ne felejtsd el, hogy mint minden szokás, ennek is idő kell amig úgy be tudod építeni a mindennapjaidba, hogy ne kelljen már rajta gondolkozni se. Amíg ki nem alakítassz egy rendszert, akkor sokszor kényelmetlen és frusztráló lehet.

Ezért írtam meg ezt a cikket, hogy segítsek abban, hogy minél előbb elérd ezt.

  1. Lépés: Döntsd el, a hét melyik napján fogsz előkészülni. Melyik nap tudsz fél órát lefaragni a teendőidből, hogy megfőzz előre?

 

Tippjeim az étrend tervezéshez:

  1. Ne úgy intézd, hogy a bevásárlás és az étel előkészítés ugyanarra a napra essen. Azokra a napokra tervezd ezeket amikor a legkevésbé vagy elfoglalt.
  2. Csinálj svédasztalos menüket is. Nem kell mindenkinek ugyanazt ennie, mégis változatosan ehet az egész család. Akár a maradékokat is felszolgálhatod egy részében.
  3. Duplázd meg a recepteket: Olyan ételekből, amiket fagyasztani lehet, főzz többet és tarts mindig néhány fogást a mélyhűtődben. Igy mindig van mihez nyúlni ha nem a terv szerint alakulnak a dolgok.
  4. Használd ki a sütőt: ha megsült a vacsora, dobj be egy pár zöldséghasábot és süsd őket ropogósra fűszerekkel, így megvan a másnapi köret. Vagy ropogós csicserit másnap a nasihoz. Két legyet egy csapásra, és nem kell a sütőt másnap újra bemelegíteni.
  5. Használd ki a fagyasztott zöldségeket: egy csomag fagyasztott zöldségből és egy lefagyasztott húspogácsából 15 perc alatt el lehet készíteni egy menüt, anélkül, hogy előkészülnél rá (zöldségek tisztitása, pogácsa elkészítése, összegyúrása).
  6. Ne félj módosítani a recepteket: számtalanszor előfordul velem, hogy van ami nincs kéznél, van amit nem szeretek, vagy van amit nem ehetek, ilyenkor helyettesítem valami olyannal, ami illik az adott ételhez. Karfiol brokkoli helyett, borsó a kukorica helyett, répa krumpli helyettesítésére, vagy fagyasztottat friss helyett.