Hogyan formáljunk és rögzítsünk szokásokat 1. rész

A szokások megkönnyítik a diéta követését és motiválnak az út során. De vajon tudod, hogy hogyan formálj hosszan tartó szokásokat?

Tedd fel a kezed, ha hallottad már azt a totális baromságot, hogy csinálj egy szokást 21 napig, 30 napig, 45 napig, és a szokás automatikussá válik.

Ez nem jó megközelítés.

Ez nem formal tartós szokásokat. Hányszor volt már hogy valamiben kitartottál 30 napig, és mégsem let belőle tartós szokás?

Azért, mert ismételni valamit újra és újra nem elég ahhoz, hogy szokást formáljunk.

De akkor mit érdemes helyette csinálni?

El kell ismerni, hogy aki valaha is elhatározta, hogy egészségesebben fog étkezni, vagy elkezd edzeni, vagy lefogy, alaposan utánanézett, és tudja, mit kéne tenni.

De ha ezt mindenki tudja, akkor miért nem mindenki egészséges, boldog és kiegyensúlyozott?

Miért nem tudjuk megtartani azt a valamit, amiről tudjuk, hogy csinálnunk kéne?

Ha kérhetnél egyetlenegy szokást, amit azonal magadévá tennél, mi lenne az?

Áldozz rá egy kis időt, hogy ezen elgondolkozz. Mi lenne az a legnagyobb kívánságod ami olyan nagy változást hozna a mindennapjaidba?

Megvan?

Akkor most bontsuk le apró falatokra hogy elérhető legyen.

Talán az volt a kívánságod, hogy lefuss 10 km-t minden nap. Vagy hogy edzz 5 nap egy héten. Vagy hogy minden nap többet aludj. Vagy hogy megigyál 2 liter vizet egy nap.

Ha eddig ezt nem csináltad: nem futottál, nem edzettél és nem ittál vizet, akkor elég valószínű, hogy a hetedik nap körül úgy érzed, hogy elárasztanak az új dolgok, és abbahagyod.

Utána persze jön az önsajnálás, és hogy neked semmi nem sikerülhet.

Ahelyett, hogy azt mondanád, minden nap futok 10 km-t, kezdd napi 15 perces sétákkal. Ahelyett hogy kitűzöd a napi 5 edzést, kezdd heti kettővel. Ahelyett, hogy behatárolod az éjjeli alvási szokásaidat, kezdd azzal, hogy minden nap ugyanabban az időben, egy órával korábban lefekszel.

Az apró szokások összeadódnak és juttatnak el a célodhoz.

Amikor túl nagy falatot akarsz megvalósitani, és az új szokás megteremtése nagyon sok változtatással, áldozattal jár, akkor szinte biztos, hogy elbuksz.

1.Az első, és legfontosabb lépés a hidratálás. Megfelelő hidratálás nélkül a szokások sem alakulhatnak ki, hiszen az kell: az aktivitáshoz, alváshoz, hormone egyensúlyhoz, emésztéshez, hangulathoz, szövetekhez… mindenhez.

2. Vizsgáld meg, miért nem javul az életterületed. Ha a célod a jobb alvás volt, de minden este megiszol egy fél üveg bort, akkor ezeket a hibákat kell felismerned, és megszüntetned azért, hogy az új szokás a megfelelő kimenetelt érhesse el.