Click here to show form

Hogyan formáljunk és rögzítsünk szokásokat 2. rész

Három dolog inspirálhat új szokások kialakításában:

1. Lebontani a szokást kisebb darabokra

2. Az érzésekre koncentrálni

A szokások kialakításához az is kell, hogy a szokás közben/után jól érezzük magunkat.

Hányszor volt már hogy el akartál sajátítani egy új szokást – kitartottál 45 napig, 75 napig, de mindeközben nem érezted jól magad… amint letelt a 75 nap, el is hagytad.

A harmadik dolog pedig, hogy

3. A szokást egy másik – már berögzött szokáshoz kötni

Mondok erre egy pár példát:

Voltak napok, amikor elfelejtettem a táplálékkiegészítőimet bevenni. Ha ismertek, tudjátok, hogy szeretem megtámogatni a testemet és az aktuális céljaimat kiegészítőkkel, úgyhogy ez egy nagy probléma volt nekem.

Mígnem kialakitottam azt a szokást, hogy minden este a kávégép mellé teszem őket, így reggel, amikor bekapok egy pár falatot kávé előtt, beveszem őket.

A kávézás volt az alap szokás, és ehhez kötöttem a vitaminokat.

Vagy például sokszor elfelejtettem az étkezési naplómat.

Ezért a naplót a zabpehely mellé tettem a szekrénybe, hogy amikor reggelizek, elővegyem és beleírjam a szokásos feljegyzéseimet.

A reggelizés az alap szokás, amihez a naplóírást kötöttem.

Az egyik tagunk úgy tette szokássá, hogy minden nap bejelentkezzen az étrendjéért, hogy a weboldalt elmentette, és a telefonján a kedvenc közösségi média appja mellé húzta, hogy mindig szem előtt legyen.

Egy másik tagnak nehézséget okozott a reggelijét másnapra elkészíteni, előző este.

Ezért ahhoz a szokáshoz kötötte, amikor lefektette a gyerekeket aludni, ez volt az első dolog amit megcsinált, és csak utána dőlt le a kanapéra.

Ha megtalálod ezt a kapcsot, akkor megvan az aranybányád.

Egy szokást akár egyetlen nap alatt magadévá tehetsz és kialakíthatsz, ha megvan hozzá a megfelelő kapocs, ami aktiválja.

Egyetlen nap. Nem 21, nem 30. Csak egy.

Feladat:

Menjünk vissza oda, hogy elképzelted, mi lenne az a szokás ami gyökeresen megváltoztatná a mindennapjaidat, pozitív irányba.

1. Most bontsd le ezt apróbb részletekre. Annyira aprókra, amit szinte lehetetlen nem betartani. Napi 5 perc séta. Heti 2 edzés. Napi 15 perc extra alvás.

2.Kösd a szokást egy már kialakult szokáshoz. Séta minden ebéd után. Hasedzés csütörtökön, este hétkor (ne csak azt tervezd el mit fogsz csinálni, de azt is, hogy pontosan mikor és pontosan mit tartalmaz). Állítsd be az órád, hogy emlékeztessen, hogy igyál egy keveset minden órában.

3.A következő, tudományosan alátámasztott lépés az, hogy megünnepeld minden egyes apró részlet elérését. A legjobb módja ennek, ha a Facebook csoportunkban kiposztolod a büszkeségedet. Csatlakozz a csoporthoz itt

Ünnepelj meg minden apró változást amit elérsz. De tényleg.

Tudom, páran most arra gondoltok, hogy igen, ez így lehet – már talán hallottál is róla. De soha nem próbáltad. Talán nem tartottad olyan fontosnak. Talán szégyenlős voltál. Talán öndícséretnek tartottad.

De nem. Egyszer legalább próbáld ki milyen löketet ad az és milyen büszkévé tesz, ha ezt megosztod másokkal is. Hozzád hasonló gondolkodásúakkal akik értékelik az erőfeszítéseidet és tudják milyen hatalmas eredmény ez. Az egyik tagunk előtte-utána fotója több száz lájkot és gratulációt kapott a megosztása napján. Nagyon büszke volt.

Érezd az endorfin löketet ahogy lehúzod ezt az elvégzendő feladatok listájáról. Elvégezted. Megbírkóztál vele. Készen vagy vele.

 

A cikk első részét elolvashatod itt

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom