Click here to show form

Hogyan befolyásolja a vércukor ahogy érzed magad, és hogy tudod stabilizálni

Szoktál ellenállhatatlan sóvárgást érezni cukros, vagy keményitős ételek után? Naponta többször is kedvtelen vagy, az agyad homályos, fáj a fejed, vagy szédülsz?

Ezek a jelek a kiegyensúlyozatlan vércukor tünetei lehetnek.

 

Mi az a vércukor, és hogyan működik?

 

A szénhidrátokat (akár egy süteményből, akár zöldségekből származnak) a test lebontja, és cukrokká alakitja, amit glükóznak hívunk.

A szénhidrát fajtája, az időzítés, és a mennyiség azok amik meghatározzák, mennyi cukor kerül a véráramba.

Az összetettebb szénhidrátok (teljes értékű gabona, zöldségek, hüvelyesek) lassabban fognak a véráramba kerülni. Az egyszerűbb, feldolgozott szénhidrátok ennél sokkal gyorsabban.

A glükóz a test elengedhetetlen üzmanyaga. Szükség van rá az izomösszehúzódástól kezdve a belső szervek működéséig, amiknek ez a legfőbb energia forrása.

De ahhoz, hogy a szervek fel tudják használni, először a sejtekbe kell juttatni. Itt lép elő az inzulin.

 

Az inzulin a cukrot energiává alakítja

Szénhidrát fogyasztás után a hasnyálmirigy egy inzulin nevű hormont kezd termelni. A feladata, hogy eltüntesse a cukrot a véráramból. Azt is meghatározza, hogy a cukrot most, vagy később használja-e fel.

Képzeld el, hogy az inzulin egy autó, ami felveszi a cukrot a véráramból, elszállítja, és kiteszi a sejteknél, ahol felszívódnak és energiaként hasznosulnak. Ha túl sok a glükóz molekula a vérben, azt a májnak továbbítja, és raktározza el.

 

Vércukor emelkedés

Inzulin nélkül a cukor csak keringene a véráramban. Amikor nem áll rendelkezésre elég inzulin, a vércukorszint megemelkedik. Ez később tartós megbetegedésekhez, vissza nem fordítható romboláshoz vezet.

Ha szénhidrátokat önmgában fogyasztunk (fehérje és zsír jelenléte nélkül), vagy ha feldolgozott forrásokból vesszük, akkor még egy egészséges inzulinnak is nehéz lépést tartania.

 

Vércukor süllyedés

Egyik sem jó. Sem a túl magas vércukor szint, sem a túl alacsony. Egy arany középútra, egyensúlyra kell törekedni.

Vércukor süllyedés akkor következik be, ha túl sok az inzulin, vagy túl kevés a szénhidrát amit fogyasztunk.

 

Vércukor ingadozás

Amikor a testünk szénhidrátért kiált, hajlamosak vagyunk cukorral csükkenteni a vágyat. Ezzel az a probléma, hogy a sütik, csokik, desszertek általában feldolgozott szénhidrátok, fehérje és zsír jelenléte nélkül, igy azonnal magas vércukor szintbe csap át az addig alacsony, vagy normál.

Egy egyensúlyra kell törekedni, amiben nincsenek nagy ingadozások. Igy lesz megfelelő inzulin termelésünk, aminek a jó közérzet is a velejárója.

A vércukor szint ingadozásának tünetei:

 • Remegő kéz
 • Gyors szivverés
 • Agyi tompultság
 • Zavartság
 • Szédülés
 • Idegesség
 • Irritáltság
 • Hidegrázás

Hogy előzzük meg az ingadozást?

 1. Egészséges zsírok fogyasztása

Az egészséges zsírok lebontása hosszabb ideig tart mint a szénhidrátoké. Ezért ha zsirral együtt fogyasszuk, a szénhidrát lebontása is lelassul.

Amikor keményítő tartalmú szénhidrátot fogyasztassz, egyél hozzá csonthéjasakat, magokat, fél avokádót, vagy kókuszolajat, oliva olajat.

 1. Elegendő fehérje fogyasztás

A fehérje is segít lelassítani a szénhidrátok lebontását. Minden étkezésnek tartalmaznia kell 15-30 grammot ideális esetben.

 1. Rostok fogyasztása

A rostok, csakúgy mint a zsírok, lelassitják a szénhidrát lebontását.

Minél inkább teljesértékő növényeket fogyasztassz, annál több rostot juttatsz a szervezetedbe. 25-35g az általánosan ajánlott napi adag.

 1. Kiegyensúlyozott étkzés

Mindig legyen a tányérodon: fehérje forrás, egészséges zsírok, nem keményítős szénhidrát, keményítős szénhidrát és fűszerek. Babok, lencse, hüvelyesek, csonthéjasak, tofu, tempeh, sovány csirkemell, sovány marha, halak és szójabab tartalmazza a legtöbbet.

 1. Törekedj stresszmentesen élni

A stressz megemeli a kortizol hormon termelését, megbontva a hormonok egyensúlyát. Ezenkívül szénhidrát (cukor) iránti csillapíthatatlan vágyat generál, ami a leglehetetlenebb időkben tör ránk.

 1. Aludj eleget

A kialvatlanságot gyakran cukorral, cukros kávéval és koffeinnel próbáljuk ellensúlyozni, hogy az energiánk visszatérjen.

 

Nézd meg a vércukor-kiegyenlítő recepteket az 5 hozzávalós receptkönyvben:

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom