Click here to show form

Egészséges táplálkozás a terhesség alatt

Az egészséges táplálkozás a terhesség alatt kulcsfontosságú mind a te, mind a növekvő baba számára. Az étrended hatással lesz a baba növekedésére, fejlődésére és általános egészségi állapotára, ezért fontos, hogy helyes döntéseket hozz.

Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány tippet a terhesség alatti egészséges táplálkozáshoz, az egészséges táplálkozás előnyeit és néhány gyakori problémát.

Ismerd meg a baba igényeit

Az egészséges táplálkozás első lépése terhesen az, hogy megértsük, mire van szüksége a szervezetnek.

A várandós nőknek több tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra van szükségük, mint általában. Például extra vasra van szüksége a baba vérellátásának növekedéséhez, valamint további folsavra a születési rendellenességek megelőzésére. Több kalciumra van szüksége a baba csontjainak és fogainak felépítéséhez, és több fehérjére a növekvő méh és a fejlődő baba támogatásához.

Annak érdekében, hogy biztosan megkapd az összes szükséges tápanyagot, összpontosíts a különféle egészséges ételek fogyasztására. Törekedj arra, hogy naponta legalább három adag teljes kiőrlésű gabonát, négy-öt adag gyümölcsöt és zöldséget, két adag tejterméket és három adag fehérjét fogyassz.

Próbáld meg korlátozni a gyorsételek, a feldolgozott élelmiszerek és a magas zsírtartalmú ételek bevitelét, mivel ezek általában kevés tápanyagot biztosítanak, és károsak lehetnek a növekvő baba számára.

Táplálkozás

Az is fontos, hogy rendszeresen étkezzünk, és soha ne hagyjuk ki az étkezéseket. Az étkezések kihagyása alacsony vércukorszinthez vezethet, és növelheti a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami súlyos következményekkel járhat a babára nézve. A rendszeres, kis étkezések a nap folyamán segítenek elkerülni az émelygés érzését és segítenek szabályozni a vércukorszintet.

Maradj hidratált

Az egészséges ételek fogyasztása mellett fontos, hogy hidratált maradj. Igyál sok vizet a nap folyamán, és korlátozd a koffein és az alkohol bevitelét, mivel ezek károsak lehetnek a babára.

Fontold meg a tej vagy más kalciumban gazdag italok fogyasztását, hogy támogasd a baba növekedését, valamint a gyógyteákat, amelyek segíthetnek megnyugtatni az emésztőrendszert, és csökkenteni a stressz és a szorongás érzését.

Hízni fogok a terhességem alatt?

A terhesség alatt sok nő számára gyakori aggodalomra ad okot a súlygyarapodás.

Fontos megjegyezni, hogy bizonyos súlygyarapodás normális és szükséges az egészséges terhességhez, de törekedni kell arra, hogy egészséges, kiegyensúlyozott módon hízzunk.

A testsúly szabályozása érdekében összpontosíts a különféle egészséges ételek fogyasztására, a gyorsételek elkerülésére és a rendszeres fizikai aktivitásra. Törekedjen arra, hogy minden nap legalább 30 perc mérsékelt fizikai aktivitást végezz, például gyaloglást, úszást vagy prenatális jógát.

A terhesség alatt sok nő számára aggodalomra ad okot az élelmiszer-eredetű betegségek kockázata. Az élelmiszer eredetű betegségek kockázatának csökkentése érdekében alaposan főzd meg az ételt, gyakran moss kezet, és kerüld a nyers vagy alulfőzött húst, tojást és halat.

Az is fontos, hogy kerüljünk bizonyos típusú sajtokat, például a kéksajtot, a camambert-et és a fetát, amelyek káros baktériumokkal szennyeződhetnek.

Végül fontos, hogy szem előtt tartsd az adagok méretét. A túl sok evés túlzott súlygyarapodáshoz vezethet, a túl kevés evés pedig alultápláltságot és egyéb egészségügyi problémákat okozhat neked és a gyermekednek.

Figyelj az éhségszintedre, egyél lassan, és hallgasd meg a tested jelzéseit , amikor tele van.

Záró gondolatok

Számos előnye van az egészséges táplálkozásnak terhesség alatt.

A kiegyensúlyozott étrend segíthet a testsúly fenntartásában, csökkentheti az olyan szövődmények kockázatát, mint a terhességi cukorbetegség és az eklampszia előtti, és elláthatja a gyermeket a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez szükséges tápanyagokkal.

Az egészséges táplálkozás segíthet abban is, hogy fizikailag és érzelmileg jobban érezd magad, mivel biztosítja a nap folyamán szükséges energiát, és javíthatja hangulatodat és mentális tisztaságodat.

Itt pedig elolvashatod, hogyan kezdj el mozogni a terhesség után

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom