Click here to show form

Bigorexia: van neked? És hogyan győzd le, ha igen?

A testdiszmorfia olyan mentális egészségi állapot, ahol az ember nem tud másra gondolni, mint a fizikai hibáira és megjelenésére.

 

Ez az állapot általában az ember életének minden aspektusát érinti, a társadalmi tevékenységtől a munkahelyi teljesítményig.

 

Az 1990-es években azonosították a testdiszmorfia egyik altípusát, az izomdiszmorfiát, amelyet az edzőtermi tömeg leginkább bigorexia néven ismer. A férfiakat leginkább ez az állapot érinti, de általában a sportolók teszik ki az érintett lakosság nagy részét, beleértve sok női sportolót is.

 

Azok az emberek, akiknek ez van, túlságosan megszállottjai a testüknek, azt gondolva, hogy soha nem elég nagyok, izmosak vagy elég szálkásak. De sok esetben az emberek, akiknek ez van, már sokkal iymosabbak, mint a legtöbb ember.

 

Neked is van?

 

A kutatók azonosítottak néhány olyan embercsoportot, amelyeknél fokozott lehet a bigorexia kialakulásának kockázata.

 

Ezek közé tartoznak a serdülők, a testépítők és a sportolók, az alacsony önbecsülésű emberek (különösen a férfiak) és így tovább.

 

Az anabolikus szteroidot használók általában érzékenyebbek az izomdiszmorfiára. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a testépítők sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint más sportolók, például súlyemelők, futók és harcművészek.

 

Lehet, hogy beletartozol néhány ilyen csoportba, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rendelkezel vele. Bár a legjobb lenne, ha szem előtt tartanád, hogy fennállhat a kialakulásának veszélye.

 

 

A bigorexia hatásai

 

Azok, akik ebben az állapotban szenvednek, annyira megszállottjai a fizikai megjelenésüknek, amikor izomzatukról van szó, hogy depresszió alakulhat ki.

 

Gyakran elutasítják a társadalmi meghívókat, elkerülik azokat a helyzeteket, amikor ing nélkül látják őket, és nyáron még több réteg ruhát is viselnek, hogy nagyobbnak tűnjenek.

 

Míg az alacsony önbecsülés és a rossz testkép elsősorban bigorexiát okozhat, az állapot tovább ronthatja ezt a kettőt, rossz hurkot hozva létre.

 

A rendezetlen étkezés és a kényszeres rögeszmés zavar szintén része lehet az egyén állapotának. Ebben a csoportban általában aprólékos étkezés-előkészítés, minden milligramm elfogyasztott élelmiszer mérése, és egyáltalán nincs szabadidő, amikor az étrendről van szó. Úgy gondolják, hogy a tökéletesen belőtt étrenden kívül semmi más nem adja meg nekik a kívánt testet.

 

És bár a táplálkozás létfontosságú az izomépítéshez és a zsírégetéshez, nem szükséges annyira vallásosnak lenni, hogy stresszes élménnyé váljon.

 

A Zahedan Journal of Research in Medical Sciences folyóiratban 2017-ben  közzétett egyik tanulmány kimutatta, hogy az izomdiszmorfia esetei szignifikánsan magasabbak azoknál az embereknél, akik kiegészítőket és szteroidokat használnak. Azt is látták, hogy a szociális testalkat-szorongás és az izomdiszmorfia megjósolhatja az anabolikus szteroidhasználat valószínűségét.

 

Hogyan küzdjünk meg vele?

 

Az izomdiszmorfia diagnosztizálása kihívást jelenthet, mert az emberek nem akarják beismerni, hogy küzdenek vele. Amikor a sikeres legyőzésről van szó, a probléma felismerése kulcsfontosságú első lépés.

Az állandó tükörellenőrzés, az extrém edzés és a sérüléseken keresztüli edzés néhány olyan jel, amely lehet.

 

A legígéretesebb módszer arra, hogy segítsen az embereknek legyőzni a test diszmorfiáját, az úgynevezett kognitív viselkedési terápia (CBT).  Ez egy beszélő terápia,  azzal a feltevéssel, hogy felismerjük a gondolati mintákat és megváltoztatjuk az agy rájuk adott válaszát.

 

A kognitív szerkezetátalakítás egy másik módszer, amelyet a bigorexia segítésére használnak. Ez egy pszichoterápia , amely az ember testképének és testtel kapcsolatos gondolatainak átprogramozására összpontosít. A testdiszmorfia kezelésének első lépése az irracionális hiedelmek helyettesítése test-pozitívakkal. Többek között szókratészi kérdezést és gondolatrögzítést használ, és gyakran használják a kognitív viselkedésterápiában.

 

Ezekhez a módszerekhez való hozzáféréshez szakmai segítséget kell kérned. Sajnos sokan szégyellnek segítséget kérni, vagy úgy érzik, hogy nincs szükségük segítségre.

 

A testdiszmorfia valóban súlyos állapot, mivel bizonyos esetekben akár öngyilkossághoz is vezethet, nem is beszélve a szteroidokkal való visszaéléssel járó káros egészségügyi mellékhatásokról.

 

Próbálj meg meditálni és figyelmesnek lenni. Ez segíthet enyhíteni a szorongást és megnyugtatni az elmédet.

 

Azonosítsd az eseményindítókat, amikor észreveszed őket, mivel ezek az információk segítségével megoldást találhatsz az állapotodra.

 

Vezess naplót, ahol feljegyzed érzéseidet és tüneteidet. Nagyon jó lenne, ha hálanaplót is írhatnál, mivel kimutatták, hogy boldogabbá teszik az embereket, csökkentik a stresszt, javítják az alvást, és talán még a szívbetegségek kockázatát is csökkentik.

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom