Click here to show form

Antibiotikumok: Megváltás vagy veszélyes

Az antibiotikumokat Alexander Fleming skót orvos fedezte fel 1928-ban. Fogalma sem volt arról, hogy olyan technológiába botlott, amely teljesen forradalmasítja az orvostudomány területét.

 

Az antibiotikumok sok tekintetben az emberiség megmentői voltak. Gyakorlatilag felszámolták az olyan gyilkosokat, mint a gyermekbénulás, a kanyaró és a rubeola. Az antibiotikumokra való túlzott támaszkodás azonban váratlan veszélyt okozott …

 

Az antibiotikum-rezisztens probléma felemelkedése.

 

Ebben a cikkben felfedezzük, hogy mik azok az antibiotikumok, hogyan tartanak minket biztonságban, és hogy a túl sok jó dolog súlyos következményekkel járhat.

 

Az antibiotikumok rövid története

 

Az antibiotikumok olyan kémiai vegyületek, amelyeket a szervezetbe vezetnek be a káros baktériumok elpusztítására. Ezt többféleképpen teszik.

 

A penicillin úgy fejti ki hatását, hogy lebontja a baktériumok sejtfalát. Ez megöli a baktériumokat és megakadályozza a további növekedést.

 

Mióta Fleming felfedezte a penicillint, sok más antibiotikumot fejlesztettek ki. Gyakran kémiailag megváltoztatták őket, hogy hatékonyabbak legyenek.

 

Egyes antibiotikumok, mint például az eritromicin, úgy működnek, hogy megakadályozzák a fehérjeszintézist a baktériumsejtekben. Ez a baktériumok halálát okozza.

 

Más antibiotikumok, mint például a ciprofloxacin, a DNS-enzimekhez kötődve fejtik ki hatásukat, megakadályozva azok replikálódását. Ezelőre kiszellőzteti a sejt mitózisát, így a sejt nem tud osztódni.

 

Vírus és baktériumok; mi a különbség?

 

A vírusok és a baktériumok a fertőzés két fő oka. Mindkettő apró, szabad szemmel láthatatlan. A baktériumok azonban hatalmasak a vírusokhoz képest, amelyek csak elektronmikroszkóp alatt láthatók.

 

A baktériumokkal ellentétben a vírusok nem élő szervezetek. Csak akkor képesek növekedni és szaporodni, ha a gazdasejten belül vannak. Ahhoz, hogy életre keljenek, el kell téríteniük egy élő sejtet.

 

A baktériumok egyetlen élő szervezet. A gazdasejten kívül élhetnek növényeken, élelmiszereken és talajon. A baktériumok számos funkciót látnak el, például az élelmiszerek lebontását, és emésztését és a tápanyagok újrahasznosítását.

 

A vírusok és baktériumok különböző módszerekkel fertőzik meg az emberi testet. A vírus megfertőzi a gazdasejtet, majd ravaszul szaporodik, hogy elnyomja a sejtet, majd átterjedjen más sejtekre. Íme három gyakori vírusfertőzés …

 

 • Influenza
 • Kanyaró
 • COVID-19

 

A baktériumok specifikusabbak és stratégiaibbak a fertőzés módjában. Valószínűleg lokalizált fertőzést okoznak. A gyakori bakteriális fertőzések …

 

 • Tüdőgyulladás
 • Ételmérgezés
 • Tetanusz

 

Antibiotikum-rezisztencia

 

A baktériumok rezisztenssé válhatnak az antibiotikumokkal szemben. Egyes baktériumok olyan DNA-t tartalmaznak, amely olyan enzimeket tartalmaz, amelyek lebonthatják az antibiotikumokat. Ennek eredményeként az antibiotikum nem képes megállítani a baktériumokat, amelyek továbbra is replikálódnak.

 

Egyes vírusok természetes immunitást mutatnak minden antibiotikummal szemben. Ez azért van, mert nem ugyanazokat a biológiai folyamatokat hajtják végre, mint a legtöbb baktérium a túlélés érdekében. Nincsenek sejtfalaik, így sokkal áteresztőbbek és sokkal veszélyesebbek.

 

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia egyre nagyobb problémát jelent a társadalomban. Nagy lehetőség van újantibiotikumok kifejlesztésére a természetből. A környezet folyamatos rombolása azonban egyre nehezebbé tette azok hasznosítását.

 

A szuperbaktériumok felemelkedése

 

A szuperbaktériumok olyan baktériumok, amelyek szinte minden antibiotikummal szemben rezisztensek.

 

A szuperbaktériumok nagyrészt az antibiotikumok túlzott használata és helytelen használata miatt alakultak ki. Idővel az antibiotikum célpontjává vált baktériumok védekezhetnek ellene. Ennek eredményeként az antibiotikumok kevésbé hatékonyak.

 

Ezek az antibiotikum-rezisztens fertőzések súlyossága a kisebbektől, például a bőrkiütéstől az életveszélyesig terjed.

 

Túl gyakran fordul elő, hogy antibiotikumokat írnak fel, amikor nincs rájuk szükség. Ha antibiotikumot szedsz, amikor nincs rá szükséged, akkor mindenféle lehetséges mellékhatásnak teszed ki magad. Te is eteted a szuperbaktériumot.

 

Az antibiotikumok hatása a bél mikrobiomjára

 

A testedben lévő baktériumokat és más mikrobákat együttesen bél mikrobiomnak nevezik. A legtöbb ilyen baktérium segít abban, hogy egészséges maradjon. Életünk során mindannyian egyedi mikrobiomot fejlesztünk ki, étrendünktől és más életmódbeli tényezőktől függően.

 

Az emberi bél mikrobiomját “az élet kertjének” nevezték. Mint egy szó szerinti kert, amikor tápláló ételeket és vizet adunk neki, akkor a jólét gyümölcsét fogja eredményezni. De ha rossz ételeket eszünk, nem hidratáljuk a testünket,és mérgező anyagokat juttatunk a szervezetünkbe, a bél mikrobiomja negatív egészségügyi eredményeket fog produkálni.

 

Az antibiotikumok hatalmas negatív hatást gyakorolhatnak a mikrobiomra. A zsigereidben háború folyik a jó és a rossz baktériumok között. Amikor a jó baktériumok felülmúlják a rosszat, akkor jó egészséget fogsz élvezni. Az antibiotikumok azonban megzavarhatják az egyensúlyt a rossz baktériumok javára.

 

Azantibiotikumok túlzott használata által előidézett mikrobiom egyensúlyhiány eredménye hozzájárulhat a következőkhöz:

 

 • Súlygyarapodás
 • Irritábilis bél szindróma
 • Képtelenség megfelelően megemészteni az ételt
 • Csökkent rezisztencia a kórokozókkal szemben
 • Gyomorpanaszok
 • Puffadás
 • Gáz
 • Az asztma fokozott kockázata gyermekeknél

 

Hogyan tartsuk egészségesen a mikrobiomát

 

Az egészséges bél mikrobiom fenntartásának legfontosabb módja az egészséges táplálkozás. Ennek magában kell foglalnia a gyümölcsök és zöldségek széles választékát. A növényekben található polifenolok segítenek az egészséges baktériumok regenerálódásában.

 

A bélbarát étrend rengeteg rostban gazdag ételt is tartalmaz, például dióféléket, leveles zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.

 

A lakto fermentált zöldségek egy másik hatékony módja az egészséges bél mikrobiom egyensúly helyreállításának. Ez azért van, mert az egészséges lactobacillus baktériumok gazdag forrása. A legjobban erjesztett zöldségek közül kettő a savanyú káposzta és a kimchi. Ügyelj azonban arra, hogy ne pasztőrözött változatokat használj, mivel a pasztőrözés folyamata a jó baktériumokat el fogja pusztítani.

 

Lényeg

Az antibiotikumok életmentő gyógyszerek. Ha olyan fertőzésed van, amely antibiotikum-kezelést igényel, akkor ezt a kezelést kell alkalmaznod. De ha antibiotikumot szedsz, amikor nincs rá szükség, akkor komoly kockázatoknak teszed ki magad. Tehát, ha az orvosod úgy gondolja, hogy nincs szükséged antibiotikumra, ne kérj ilyet.

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom