A motiváció útmutatója 1. rész: Mi a motiváció és hogyan lehetsz motivált

A motiváció az, ami miatt reggel felkelsz.

Ha nem lenne legalább egy kis motiváció, akkor valószínűleg csak addig feküdnél a takarók alatt, miközben reménytelenül azt kívánod, hogy az étellel teli aranytányérok varázslatosan megjelenjenek előtted, fogyasztásra készen.

Sajnos, nekünk, embereknek dolgoznunk kell azzal, amit az élet adott nekünk, és fel kell kelnünk, hogy magunk készítsük el az ételt.

Bár nincs szükséged annyi motivációra ahhoz, hogy ételt egyél – a túlélési vágyad olyan erős, hogy többnyire elvégzi helyetted a munkát –, az, hogy azt a rettegett munkát kezded,vagy kora reggel 5 kilométeres futásra indulsz, teljesen más történet.

A fő különbség ezek között a feladatok között az igényeidben rejlik. Abraham Maslow amerikai pszichológus szerint létezik egy bizonyos szükséglethierarchia, amelyről gondoskodni kell, mielőtt megtennéd a következő lépést önfejlesztési útadon:

Mindaddig, amíg minden alapvető és társadalmi szükségletedet kielégítik, készen állsz arra, hogy vállald az egyetemi esszé elvégzésének, a regény megírásának vagy az edzőteremhez való csatlakozásnak a fáradságos feladatait.

Amire Maslow utal, amikor itt az önmegvalósításról beszél, az alapvetően az, hogy szükséged van arra, hogy legyen értelme az életnek, hogy átlépd azt a hidat az alapvető túlélés és valami között, aminek sokkal nagyobb acélja.

Itt van a probléma: minél magasabbra haladsz a szükségletek hierarchiájában, annál nehezebbnek tűnik megtalálni a motivációt. Mindannyian ismerjük azt a küzdelmet, amikor arról álmodozunk, hogy önmagunk lehető legjobb verziója legyünk, miközben a kanapén fekszünk, görgetünk a közösségi médiában és szunyókálunk.

Tehát mi történik valójában az agyadban, amikor motivált leszel?

A motiváció tudománya

A motiváció egyszerűen fogalmazva a cselekvés vágya. Ezt a dopamin váltja ki, egy olyan vegyi anyag, amelyet az agy jutalomként szabadít fel.

Ez a dopamin felszabadulás neurális folyamat teszi lehetővé, hogy elégedettnek érezd magad egy bizonyos tevékenység befejezése után, ami aztán lelkesebbé tesz, hogy újra megtedd.

Elmész futni, kipipálod a teendők listájáról, büszke vagy magadra, és motivációt kapsz, hogy a jövőben ugyanezt a viselkedést tanúsítsd, mert az agyad emlékszik arra, hogy milyen jó érzés volt az első alkalommal.

Íme egy lenyűgöző tény: ahogy James Clear  az Atomic Habits című bestseller könyvében megállapítja, az agyad valójában gyakran felszabadítja a dopamint, mielőtt bizonyos viselkedést folytatna, nem csak utána, késztet cselekvésre. Ez a motiváció.

Általában kétféle motiváció létezik:

Külső motiváció

A külső motiváció tisztán jutalomalapú.

El kell végezned ezt a munkafeladatot? Motiváld magát azzal, hogy utána ígérsz magának valami finom csemegét.

Szeretnél lefogyni és egészségesen étkezni? Vedd magadhoz hetente egyszer egy kedvenc ételedet, amely aztán az egészséges táplálkozás jutalmaként működik.

Míg a külső motiváció átmenetileg működik, hosszú távon sok hátránya van: ha egy olyan szokást folytatsz, amelyet csak egy jutalom miatt végzel, rendkívül nehéz ténylegesen ragaszkodni hozzá.

Nem késztet arra, hogy kedveld, amit csinálsz, és nem motivál arra, hogy ezt a cselekedetet beépítsd az identitástudatodba, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb könnyen elveszítheted az érdeklődésedet.

Belső motiváció

Ebben rejlik a motiváció növelésének titka.

A belső motiváció nem támaszkodik semmilyen külső forrásra a cselekedeteid irányításához. Hogy egy addiktológiai tanácsadót és egy korábbi akadémiai kutatót, Steve Rose-t idézzek, Ph.D.:

“Ez a fajta motiváció olyan viselkedésből áll, amelyet az egyén belső jutalomérzete vezérel a feladatban való részvételért. Az ember szenvedélyt, elkötelezettséget és mély pszichológiai elégedettséget érezhet, amikor részt vesz a feladatban, még külső jutalom nélkül is.

 

Ha következetesen növelni szeretnéd a motivációdat, akkor a belső cselekvésre való törekvés megtalálása és megváltoztatása kulcsfontosságú.

Bár maga a tevékenység öröme gyakran elég, sokunknak szüksége van arra, hogy becsapja az agyunkat az együttműködésre.

Szeretnél mindent megtudni arról, hogyan változtathatod meg a gondolkodásmódodat, hogy könnyen motivált legyél, és mely trükkök segítenek növelni termelékenységedet? A cikk folytatásában kiderül!

 

A cikk 2. része

A cikk 3. része

A cikk 4. része

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Motiváció vagy fegyelem

Úgy tűnik, hogy az emberek felcserélhetően használják ezt a két szót. Tudjuk, hogy mind a motiváció, mind a fegyelem a kulcsa annak, hogy elérjünk valamit,

Elolvasom