Click here to show form

A motiváció teljes útmutatója 4. rész: Öt egyszerű termelékenységi trükk, hogy ma motivált legyél

A munkába állás motivációjának megtalálása néha olyan érzés, mintha a víz alatt próbálnál lélegezni – az egész lényed üvölt rád, hogy teljesen elkerüld.

Szerencsére az internet tele van hasznos tanácsokkal arról, hogyan lehet hatékonyan motiválni magadat, és mindent megtenni érte.

Íme 5 egyszerű termelékenységi trükk, amelyek azonnal növelik a motivációdat!

1: A 3 másodperces szabály

A 3 másodperces szabály végre segíthet az indulásban, és csak 3 másodpercig tart.

Gyakran az ok, amiért még mindig nem kezdted el, a túlgondolkodásban rejlik. Minél többet gondolkodsz azon, hogy milyen lépéseket kell tenned, annál elkeseredettebbnek érzed magad – mi van, ha valami rosszul sikerül? És mi van, ha végül utálod a feladatot, és az egész napod tönkremegy miatta?

Az igazság az, hogy a legtöbb dolog általában ijesztőbbnek tűnik az elmédben, mint a való életben.

A 3 másodperces szabály megszabadít minden felesleges gondolkodástól – mindössze annyit kell tenned, hogy háromig számolsz, és megteszed.

3… 2… 1…

Csináld!

2: A folyamat állapotának megkeresése

Az áramlási állapot az, ami akkor történik, amikor annyira elmerülsz az általad végzett munkában, hogy teljesen elfelejted, hogy még létezel is.

Az idő egy pillanat alatt elrepül. A munka, amelyre összpontosítasz, olyan mélyen vonz, hogy alapvetően maga a tevékenység leszel.

A legtöbb tevékenységnél előfordulhat áramlási állapot, például edzés, olvasás, írás, tanulás vagy munkabemutató elkészítése. A kulcs az, hogy olyan jó áramlást találjunk, hogy a tevékenység nehézségei teljesen lecsökkennek – annyira koncentrált vagy, hogy az egész érzés… könnyű.

Az áramlási állapotok indukálásának egyik legjobb módja az, ha olyan zenére hallgatsz, amitől produktívnak érzed magad.

Minél többet hallgatod az ilyen típusú zenét, annál inkább alapozod az agyadat, hogy társítsa azt az áramlási állapotokhoz és a termelékenységhez.

Az idő múlásával az agyad megtanulja, hogy gyorsabban összpontosítson. Végül csak annyit kell tenned, hogy felveszed a fejhallgatót, és automatikusan a zónában leszel.

3: Köss szerződést önmagaddal

Ha szükséged van egy kis külső motivációra, hogy segítsen, miért nem hozol létre egy szerződést? Őrültnek hangzik, de valójában ez egy nagyon hatékony módszer a motiválásra.

Írd le azokat a sajátosságokat, amelyeket milyen időkeretben szeretnél elérni, majd hozz létre pozitív és negatív következményeket, amelyek a viselkedésed alapján következnek be.

Ha egy hónapig heti három napot kocogni jársz, jutalmazd meg magad.

Ha kudarcot vallassz, akkor egy egész hétig nevetséges pólót kell viselned.

A félelem néha kiváló motiváló.

4: Adj magadnak egy újrakezdést

Egy 2015-ös tanulmány szerint a konkrét referenciaértékek időben történő használata – például újév, születésnap, minden hónap 1.  napja vagy akár minden hétfőn – segít abban, hogy újrakezdd a dolgokat.

Pszichológiai szinten csak akkor érzed kielégítőnek, ha egy olyan napon kezdessz el valamit csinálni, ami jól illeszkedik az időkeretedbe. Hajlamosabb leszel ragaszkodni a szokáshoz is, mert már létrehoztál egy ilyen jó időablakot.

Ne feledd – nem kell ragaszkodnod a kezdetekhez kapcsolódó szokásos dátumokhoz. Ha el akarsz kezdeni edzeni, nincs értelme megvárni, amíg január 1-je beköszönt.

Miért nem hozod létre inkább a saját idő intervallumodat? Vagy csak jövő hét hétfőn kezdjük?

Minél hamarabb kezded, annál jobb. Próbáld meg időben megtalálni a legközelebbi referenciaértéket, amellyel elégedettnek érzed magad.

5: Mondd el barátaidnak és családodnak a céljaidat

Az elszámoltathatóság csodákra képes.

Amikor megosztod a céljaidat mindenkivel körülötted, egy bizonyos kihívást kezdeményezel magaddal – mostantól mindenki arra vár, hogy valóban ragaszkodsz-e a döntésedhez.

A társadalmi nyomás végül is csodálatos motivátor.

A félelem, hogy csalódást okozol másoknak, vagy elveszíted a méltóságodat, arra késztethet, hogy folytasd azokat a napokat, amikor úgy érzed, hogy feladod. És minél több embernek mesélsz, annál jobb!

Záró gondolatok a motivációról

A motiváció stratégia. Még a Föld bolygó legtermékenyebb emberei is néha felébrednek, és úgy érzik, mintha legszívesebben ágyban maradnának, amíg a nap le nem megy.

A különbség azok között, akik elérik céljaikat, és azok között, akik nem, azokban a módszerekben rejlik, amelyeket az odajutáshoz használnak.

Próbálj ki néhányat a fent felsorolt technikák közül! Lehet, hogy produktivitási mesterré válsz, mielőtt észrevennéd.

 

A cikk 1. része

A cikk 2. része

A cikk 3. része

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom