Click here to show form

A motiváció teljes útmutatója 2. rész: Három erőteljes gondolkodásmód-váltás a motiváció növeléséhez amit ma megtehetsz

Minden egy gondolattal kezdődik.

A gondolatok az az alap, amelyre a cselekedeteidet alapozod – ha attól tartassz, hogy esni fog, mindenképpen vigyél magaddal egy esernyőt. Ha úgy gondolod, hogy a napsütés egész nap melegíti a bőrödet, akkor nem húzz kabátot.

Ugyanez vonatkozik a motivációra is. Ha csak azt hiszed, hogy a megtett cselekedeteid nyomorulttá tesznek, és sehova sem vezetnek, hogyan motiválhatod magad a világon, hogy ténylegesen megtedd őket?

Senki sem akar cselekedni, és utána meg nem látni semmi eredményét.

Vannak azonban olyan feladatok,amelyek nem hoznak azonnal eredményt  , és amelyeknek rendkívül pozitív hosszú távú hatása van.

Egy egyszeri edzés aligha tesz valamit a fizikum javítása érdekében. A súlyok emelése heti három napon keresztül egy éven át teljesen átalakítja a kinézetedet, érzéseidet és gondolkodásodat.

A motiváció titka abban rejlik, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat, hogy becsapd az agyad, hogy még a legapróbb eredményeket is lássa, és felkarolja azokat. Ez az ismétlésben, az identitás integrációban, magának az utazásnak az ünneplésében rejlik.

1: Ünnepelj meg minden egyes lépést, amelyet megteszel

A kisebb napi tevékenységekből származó rendszeres lökések hosszú távon boldogabbá tesznek. Amikor minden nap lepontozod a kis győzelmeket, büszke vagy a fejlődésedre, és automatikusan megugrik a motivációd a folytatáshoz.

A nagy életcélok elérése nagyszerű. Gratulálj magadnak minden lépéshez, amit e cél felé teszel… nos, ez a kulcs a tényleges boldogsághoz.

Mindig az az út tart a legtovább, amelyik éppen tart. Ez az utazás az, ami a legnagyobb hatással van a mindennapi boldogságodra.

Hozd ki belőle a legtöbbet.

2: Tedd a tetteidet az identitásod részévé

Ha azt mondod magadnak, hogy író vagy, sokkal valószínűbb, hogy minden nap leülsz és írsz.

Miért? Mert ha valamiként azonosítod, az agyad automatikusan megpróbál következetes maradni vele.  Egy 2019-es tanulmány szerint:

“Azok az egyének, akik számára a szokások szorosan kapcsolódnak az identitás érzéséhez, erősebb kognitív önintegrációt, magasabb önbecsülést és erősebb törekvést mutatnak az ideális én felé.”

 

Rengeteg különbség van abban, hogy valaki hogyan viselkedik, aki halogatóként azonosítja magát, és valaki, aki azt mondja magáról, hogy produktív.

A természetes motivációvá válás első lépése az, hogy ne erőltesd magad egy negatív konnotációjú címkével ellátott dobozba.

A gondolkodásmód vezérli a cselekvéseket. Ha megtöröd a korlátozó hiedelmek dobozát arról, hogy ki vagy, sokkal valószínűbb, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat.

Ezt követően az intézkedés következik.

3: Generáld meg a saját lendületedet

A fizikában a lendület a tömeg és a sebesség szorzása.

A lendület a motiváció pszichológiájára is vonatkozik. Keith Fadelici LCSW pszichoterapeuta a viselkedési lendületelméletről beszél – egy olyan stratégiáról, amelyet arra használnak, hogy segítsenek a gyerekeknek együtt enni, amikor azt akarják, hogy kövessék az utasításokat.

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked elvégezze a házi feladatát, kérd meg, hogy sokkal egyszerűbb feladatokat végezzen egymás után:

  • Kérem, hogy hozza el nekem azt az almát az asztalról.
  • Kérem, hogy szerezzen magának egy harapnivalót a konyhaszekrényből.
  • Kérem, hogy mutassa meg nekem a rajzot, amelyet tegnap készített.

 

Ezután kérd meg őket, hogy végezzék el a házi feladatukat. Az együttműködésük esélye sokkal nagyobb, ha bizonyos lendületet adtál a cselekvéseknek.

Ugyanez alkalmazható felnőttekre is. Ha azért küzdesz, hogy elvégezz egy bizonyos feladatot, kövesd az azt megelőző apró lépéseket.

Mielőtt futni kezdenél, például:

  • Vedd fel a kocogó ruhádat.
  • Kösd össze a cipőfűződet.
  • Kapcsold be a zenét a fejhallgatóban.
  • Nyisd ki az ajtót.

Miután apró lépésekre bontottad a feladatot, nem lesz olyan nehéz végigcsinálni, mert a lendület ereje megszabadít az ellenállásodtól.

Záró gondolatok

A motiváció kulcsa az, hogy tudjuk, hogyan lehet becsapni az agyadat az együttműködésbe.

Ha minden egyes lépésedet megünnepeled, a tetteidet beépíted az identitásodba, és a feladatokat kisebb lépésekre bontod, hogy lendületet adj, az agyadnak dopaminslágerei lesznek,és minden nap egy kis boldog táncot fog járni.

Még mindig küzdessz a motivációval? KATTINTS IDE a 3. részhez, és ismerd meg a konkrét trükköket, amelyekkel motivációt adhatsz magadnak!

 

A cikk 1. része

A cikk 3. része

A cikk 4. része

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom