Click here to show form

A kényszeres túlevés leküzdése

A túlevés olyan probléma, amellyel sok fitnesz-orientált ember szembesül.

 

Még akkor is, ha az idő nagy részében edzel és egészségesen táplálkozol, lesznek olyan pillanatok, amikor egyszerűen nem tudsz ellenállni a túlevésnek.

 

Néhány ember számára a túlevés kényszeres viselkedéssé válik, amelytől nehéz megszabadulni.

 

Ha ez ismerősen hangzik, ne aggódj – vannak módok a leküzdésére.

 

Ebben a cikkben megvitatunk néhány tippet a kényszeres túlevés leküzdésére.

 

Kapaszkodj meg – meg tudod csinálni!

 

Miért a kényszerek?

 

Sok ember küzd időről időre kényszeres evéssel.

 

Ezt a viselkedést nehéz lehet megérteni, mivel gyakran olyan helyzetekben fordul elő, amikor az ember nem feltétlenül éhes.

 

Ehelyett számos pszichológiai tényező járul hozzá a kényszeres étkezéshez, mint például a stressz, a testtel kapcsolatos negatív érzések és a másoktól való elszakadás érzése.

 

Ezenkívül maga az élelmiszer is erősen addiktív lehet a zsírok, aminosavak és természetes vegyi anyagok keveréke miatt.

 

Ez ugyanazokat a jutalmazási útvonalakat váltja ki az agyban, amelyeket más addiktív anyagok, például drogok vagy alkohol aktiválnak.

 

Tehát mi a 2 legjobb módja a kényszeres evés leküzdésének?

 

Nos, számításaink szerint két kulcsfontosságú eszköz létezik ezeknek az úgynevezett “kényszereknek” a szabályozására.

 

Vessünk rájuk egy pillantást.

 

#1 Tudatos kényszer

 

A tudatos kényszer hatékony eszköz a kényszeres étkezés szabályozására.

 

Ez a technika magában foglalja egy lépés hátralépését és a cselekedeteid tudatosítását, majd más cselekvési irányt választasz.

 

Például, ha leülsz egy tál fagylalttal a tévé elé, és rájössz, hogy úgy érzed, hogy unatkozol, és az ételhez fordulsz a kényelemért, ahelyett, hogy továbbra is engednél ezeknek a vágyaknak, megállhatsz és elgondolkodhatsz azon, hogy mi mástól érezheted magad jobban.

 

Ily módon a tudatos kényszer hatalmat ad arra, hogy eldöntsd, hogyan akarsz reagálni a késztetéseidre, lehetővé téve, hogy visszanyerd az irányítást a kényszeres étkezési viselkedés felett.

 

Összességében elmondható, hogy a tudatos kényszer beépítése az étkezési szokásokba az egyik legjobb módja lehet a kényszeres étkezés kezelésének, valamint a hosszú távú egészség és wellnesz elérésének.

 

De ne feledd – nem feltétlenül kell elhagynod az összes kedvenc ételedet – csak mértékkel fogyaszd őket!

 

#2 Laktató ételek

 

Nem tagadható az étel csábítása, különösen azok számára, akik kényszeres evésben szenvednek.

 

Valójában sok ember számára, akik küzdenek vele, az étel szinte állandó lehet, ami intenzív sóvárgáshoz és az étel körüli ellenőrzés nélküli érzéshez vezet.

 

Azonban az egyik egyszerű módja annak, hogy távol tartsuk ezeket a vágyakat, ha olyan ételeket eszünk, amelyek jól laktatnak.

 

Az ilyen típusú ételek elegendő tápanyagot elégedettséget biztosítanak ahhoz, hogy ne vágyakozz folyamatosan több ételre.

 

Végső soron a kényszeres étkezés kezelésének hosszú távú sikerének kulcsa az, hogy prioritássá teszed a laktató ételek rendszeres fogyasztását.

 

Ezzel a legjobb esélyt adod magadnak arra, hogy ne gondolj állandóan az ételre.

 

A leginkább telítő ételek

 

Rendben, a telítő ételek fogyasztása meglehetősen hatékony a kényszeres étkezés kezelésében, de mely ételek a leginkább telítőek?

Nézzük meg!

 

Állati termékek

 

Amikor éhségünk kielégítéséről van szó, nehéz legyőzni az állati eredetű ételeket, például a húst és a tojást.

 

Ezek az élelmiszerek tele vannak alapvető tápanyagokkal, de van egy másik fontos tulajdonságuk is, amely megkülönbözteti őket más típusú élelmiszerektől: magas zsír- és fehérjetartalmuk hihetetlenül telítővé teszi őket.

 

Más, ezekben a tápanyagokban alacsonyabb élelmiszerekhez képest, mint például a növények, az állati fehérjék hosszabb ideig telített érzést adnak nekünk, és segítenek abban, hogy elégedettek maradjunk az étkezések között.

 

Bárki számára, aki kielégítő és tápláló ételt keres, atojásnak vagy marha bélszínnek a lista tetején kell lennie!

 

Zöldségek és gyümölcsök

 

Nos, annak ellenére, hogy az állati termékek hihetetlenül telítőek, és mindenképpen be kell vonnod őket az edzésekbe, ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárnod a növényi ételeket.

 

Valójában a burgonya az az étel, amely az első helyen áll a listán mint legjobban eltelítő étel, annak ellenére, hogy alacsonyabb fehérje / zsírtartalommal rendelkezik.

 

Ez talán a sűrűségüknek és annak a ténynek köszönhető, hogy hosszabb ideig tart az emésztésük.

 

Akárhogy is, adj hozzá néhány zöldséget és gyümölcsöt a táplálkozási tervedhez!

 

 

Záró gondolatok

 

Figyelj, amikor legközelebb azon kapod magad, hogy éjfélkor a hűtőt fosztogatod, vagy egy egész szelet sütit eszel együltő helyedben, ne felejtsd el megkérdezni magadtól, hogy tényleg éhes vagy-e.

 

És ha igen, győződj meg róla, hogy az étel amit eszel tele legyen tápanyagokkal, amelyek segítenek abban, hogy elégedett legyél a következő étkezésig.

 

Más szóval, gondolkodj el evés előtt – és élvezz minden falatot!

Megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó tartalmak

Hasznos a kardió a zsírégetéshez?

Hasznos a kardió a zsírégetéshez? Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek azok körében, akik a testsúlyukkal és alakformálással foglalkoznak. Sokan úgy

Elolvasom